Son zamanlarda bana sıklıkla gelen sorulardan biri proje bazlı çalışmalara ne kadar fiyat biçilmesi gerektiğiyle ilgili. Hatta maillerin genel formatı da “Hocam adamlar benden şunları istiyorlar” deyip sıralanan maddeler ve kabaca “bu iş ne kadara yapılır?” sorusundan oluşmakta:) Bu tarz sorulara verdiğim cevapları aslında blogumdan paylaşırsam freelance proje geliştiren arkadaşlara iyi bir referans olabilir diye düşünerek aldım elime klavyemi…
Freelance yazılım projeleri çoğu programcıyı cezbeder ve heyecanlandırır. Nedeni ise bu tarz işlerin ekstra proje deneyimi, iş ağlarını geliştirme fırsatı ve ekstra maddi gelir kaynağı sağlamasıdır. Aslında ücretlendirme konusuna gelmeden önce üzerinde durulabilecek önemli bir kaç nokta daha var. Bu hususlar özellikle ilk projelerini yapan arkadaşlara faydalı olacaktır. Nedir bunlar;
– Herşeyden önce şunu unutmamak lazım; freelance projeler için özel zamanınızı ayıracaksınız. Yani akşamlarınız ve hafta sonlarınız belirli bir süreliğine dolu olacak. Arkadaşlarınıza, ailenize, hobilerinize 1-2 aylığına fazla zaman ayıramayabilirsiniz.
– Müşteri sizinle çalıştığına göre olaya çok da profesyonel bakmıyor büyük olasılıkla. Yani büyük ihtimalle müşteri tam olarak ne istediğini bilmiyor. Dolayısıyla işe başladığınızda müşterinin sizden istedikleri ile birkaç hafta sonra istedikleri çok farklı şeyler olabilir. Bu nedenle böyle bir projeye başlamadan önce mutlaka müşteri ile projenin detaylarını belirleyin ve sınırlarını çizin. Bu dakikadan sonra da müşterinin isteyeceği ek geliştirmeler için ayrı zaman ve ücret talep edin. Ve aman diyeyim, bilişim teknolojilerinden anlamayan ve bu işe bilgisayara işletim sistemi kurmakla eşdeğer bakan tipteki müşterilerden olabildiğince uzak durun!
– İşler çoğu zaman planlandığı gibi gitmez. İşi ne kadar sürede yapmayı planladığınız yeterli değil, olası problemleri ve gecikmeleri de hesaba katarak müşteriye gerçekci bir süre verin.
– Müşteri tanıdığınız ve çok güvendiğiniz birisi olsa bile projeye başladığınız gün mutlaka belirli bir miktarda peşinat alın. Bu miktar toplam ücretin %20-%30’u olabilir. Peşinat almak hem emeğiniz, hem de projenin tamamlanması için teminattır, bunu unutmayın.
– Eğer bir işyerinde çalışıyorsanız akşamları ve hafta sonları bu işe harcayacağınız efor normal işinize yansımamalı. Yani akşam başladığınız çalışma gece saat 2-3’lere kadar sürüp, ertesi gün işyerinizdeki performansınızı etkiliyorsa bu çalıştığınız şirketin hakkını yemek anlamına gelir. Özellikle geceleri çalışmayı seven arkadaşların bu konuya etik olarak dikkat etmesi ve geceleri çalışma sevdalarını akşamın daha erken saatlerine bırakmaları gerekir.
Sıralanacak başka maddeler de olabilir. Eğer bu tarz projelerde tecrübeleri olan arkadaşlar varsa onların da yorumlarını bekliyorum bu yazıya. Peki gelelim yazımızın asıl konusuna. Bu tip projeler nasıl ücretlendirilmeli? Durumu izah etmenin en kolay yolu rakamlardan gitmek sanırsam.
Çalıştığınız şirkette aylık maaşınızın 2000 TL olduğunu ve ay içerisinde ortalama 160 saat çalıştığınızı varsayalım. Yani saat başına aldığınız ücret 12.5 TL gibi bir rakam. Ancak freelance projeyi özel zamanlarınızda kodlayacaksınız, yani burada harcayacağınız 1 saatin ücreti 12.5 TL olamaz, olmamalı. O zaman bu değerli zamanınız için bir fiyat biçmelisiniz. Burada kendinize bir katsayı belirleyebilirsiniz ve saat ücretini bu katsayıyla çarparak gerçek saat ücretini çıkarabilirsiniz. Bu katsayı yapacağınız işin zorluğuna, zamanınızın sizin için çok önemli olmasına bağlı olarak değişebilir. Ortalama durumlar için bu katsayı değerini 2-2.5 olarak belirleyebiliriz(Bu rakamın 4’ten yüksek olması oldukça yüksek fiyat istiyorsunuz anlamına gelebilir. 1.5-3 arasındaki değerler makul). Bir diğer kriter de müşteriye vereceğiniz süre. Süre için gerekli tüyoyu yukarıdaki 3. maddede belirtmiştim. Müşteriye hafta veya ay bazında süre vereceksiniz elbetteki, ama bu süre zarfında işe ne kadar saat ayıracağınızı hesaplamalısınız. Son olarak da yapacağınız işin risklerini belirleyin. Örneğin süre çok kısıtlı ise ve kendinizi çok sıkıştıracaksanız bu ücrete artı olarak yansımalı, zira işin stresi sizi yıpratacaktır. Bu ve buna benzer durumları ücretinize ek olarak yansıtabilirsiniz. Sonuç olarak ortaya şöyle bir formül atabiliriz;
Ücret = (S x K x Z) + R
S: İşyerinizdeki saat ücretiniz
K: Saat katsayınız
Z: Projeyi ne kadar zamanda bitirmeyi planlıyorsunuz(saat olarak)
R: Olası riskler için belirleyeceğiniz ek ücret
Projeyi 200 saatte bitireceğinizi düşünüyorsunuz, saat katsayınız da 2.5. Projenin sizi biraz sıkıştıracağını ve çeşitli problemlerden dolayı işin zorlukları olduğunu düşünerek 1000 TL’lik risk ücreti çıkardınız. O zaman (12.5 x 2.5 x 200) + 1000 = 7250 TL’lik bir rakam çıktı ortaya. Bu şekilde yapılacak bir ücretlendirme sizi freelance olarak geliştireceğiniz yazılım projeleri için makul bir sonuca götürüyor gibi. Tabi herkesin kendine göre bir fiyat formülü olacaktır, benim izah etmeye çalıştığım bu tarz projeleri fiyatlandırmakta zorlanan arkadaşlara tahmini bir fiyat çıkarmaları konusunda yardımcı olmak.
Yukarıda da belirttiğim gibi, bu konuda bilgi ve tecrübeleri olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Güzel bir formül çıkmış ortaya hocam Freelance işlerde ilk olarak istenilen program veya web yönünde yapılmış çalışmaların fizibilitesini yaparak aşağı yukarı bir piyasa denge düzeyi fiyatlarına bakıp, sizinde dediğiniz gibi ne çok yüksek nede düşük bir fiyat talep ediyorum. Eğer istenilen alanda bir çalışma yoksa yapacağım iş ilk olacağından dolayı değeride yüksek olmalı, bu yüzden fiyatı biraz yukarda tutmak mantıklı oluyor.
Proje alımındaki en önemli nokta özellikle belirttiğiniz gibi proje görüşmesi yapılıp başlama kararı alındığında kapora almaktır. Eğer kapora vermiyorlarsa projeye başlamamak gerek daha sonralarında emeğinizi ve yaptığınız iş bayıra sürülebiliyor.
Yeni yeni iş yapan arkadaşlara tavsiye olarak, kendinizi insanlara tanıtabilmek, çevrenizi genişletebilmek, daha yeni müşterilere ulaşabilmek için, ilk yapmış olduğunuz işleri biraz düşük fiyatlardan yapın. Hem referans gösterilir, hemde tavsiye edilirsiniz.
Freelance adam saat hesaplıyorsunuz. Vergi yok sgk yok. yetimin hakkını nasıl ödeyeceksiniz. Vergisini veren insanların vebalini nasıl ödeyeceksiniz. Freelance batağına insanları özendirmek yerine girip bir ekibin bir parçası olup katma değer yaratmalarını özendirin
Teşekkürler Cihan, güzel noktalara değinmişsin. Cihan bu işlerde oldukça tecrübeli bir arkadaşımdır. Onun bu yorumlarına katılıyorum ve okuyanların da dikkate almasını tavsiye ediyorum.
Güzel bir yazı olmuş.
Teşekkürler
bence belirlenen bu fiyat gerçeği pek de yansıtmıyor, tabii bu projenin kapsamına göre değişir ancak işi freelance çalışan bir adama yaptıracak kadar cimri (afedersiniz ama ben böyle tanımlıyorum-tabii aracı ajanslar falan değil asıl müşteri için geçerli bu) birine bu fiyatı çıkarınca düşüncem deyip dönmeyenlere şükredip lazım zira bir de yaptığınız işi bilmeden işi we fiyatı yorumlamaya kalkanlar daha sinir bozucudur.. belki işin başında olduğum için böyle geliyor bana, belki fazla referansım yok sorunca gösterebileceğim.. bu tecrübe edindikçe anlaşılır ancak şu gerçeği çoğu zaman değiştirmiyor: farklı kişilerden farklı fiyat alındığı durumlarda kaliteye bakılmaksızın, fiyatı düşük veren önceliklidir..
ayrıca saate yönelik çalışma fazla öngörülemediği için müşterinin isteklerine göre fiyat biçmemiz bizlere daha yardımcı olabilir (admin panelidir, dinamiktir, database, çok dilli falan).. bunun hakkında bir yazınızı da beklerim, teşekkürler..
Katılmadığım bazı noktalar var. Müşterilerin cimri olduğu konusunda haklısınız, ama sonuçta talep size geliyor. Ne kadar sürede yapacağınızı ve ne kadar ücrete yapacağınızı siz belirleyeceksiniz, karar müşterinin. Süreyi ve fiyatı beğenmezse, daha ucuza yapacak birini bulursa takdiridir. Müşterinin projeyi düşük fiyata çıkarma eğilimi olduğu anlaşılırsa ve sizin için sorun teşkil etmeyecekse fiyat düşürülebilir, sonuçta bu da bir nevi ticaret, pazarlıklar olabilir. Ama buna rağmen sizden çok daha ucuza yapan varsa emin olun ki o proje %80 ihtimalle müşterinin elinde patlayacaktır Aslında bu tip müşteriler genellikle 2 numaralı maddede belirttiğim müşteriler oluyor(bilişim teknolojilerinden bihaber müşteriler), zaten bu tip müşterilere mümkünse fiyat bile vermeyin derim
Diğer yandan, müşterinin istekleri = sizin işi ne kadar sürede yapacağınızdır. Bırakın müşteri kendi isteklerine fiyat verdiğinizi düşünsün, asıl olan sizin ne düşündüğünüz. Admin paneli = 30 saat, çoklu dil desteği = 10 saat. Süreyi baz almadan fiyat vermek sizi yanıltır ve işi zararla kapatırsınız bence. Düzgün analizler yapılmadan, iş ve zaman planlamaları yapılmadan çalışacağınız projelerde başarısız olma ihtimaliniz oldukça yüksek, bunu unutmayın! Projelerinizde başarılar dilerim.
Güzel makale olmuş elinize sağlık. ücretlendirme formülünüz benim kullandığım mantık gibi ancak ben bir yerde calısmadığım için maaşım yok onun yerine çalışsam ne kadar min çalışırım hesaplayıp öyle buluyorum.
malesef kod görünmeyen birsey ağırlık olarak baksanız 1 2 mb belki tutar berlki tutmaz ama siz ona 15 20 gün emek veriyorsunuz. Adam bu gözle bakmıyor ki. onun yerine wordpress kurup free temalar ile yaptığım basit eklentiler kurduğum işten daha cok beğeni aldım.
(neden aha ucuza yaptım daha hızlı yaptım beğenildi.)
Anladığım kadarı ile web sitesi yaparken onemli olan ciddi şişirilmiş grafik ordan burdan bişi cıkcak resimler lighbox ile acılcak ordan burdan bişi fırlayacak gözünü doyuracak müşterinin. yoksa adam google optimizasyonu varmıs bellek tüketimi asgariye indirilmiş yok güvenliği cok üstünmüş yok NYP ile yapılmıs geliştirilmeye daha acıkmıs bakmıyor. fiyat/gördüğü ile ilgili.
Merhaba,
Ben bu işi freelance olarak değil, tam zamanlı olarak proje geliştirecek arkadaşlara da güzel referans olacağını düşünüyorum.
Benim şirketimde de benzer bir fiyat politikası uyguluyoruz. Her proje için bugüne kadar edindiğimiz tecrübelere göre, grakiker, yazılımcı, analist vb. herkes sürelerini ortaya koyuyor. Herkesin saat maliyetini hesaplıyor, sonrada firma karı olarak üzerine en fazla %20 ekleyip teklifimizi veriyoruz.
Bizim maliyet hesabında ise şirketin tüm yıllık giderlerini bir önceki yılı baz alıp, bir sonraki yıl için bütçe hesaplıyoruz. O yılın kar oranlarını piyasa şartlarına göre belirliyor ve bütçemize göre birim ücretimizi buluyoruz.
Tabi burada yazdığım özet bir yazı oldu. Umarım bir faydası olur.
Bu konuyu uzun zamandır merak ediyordum. Ellerinize sağlık.
"Müşteri sizinle çalıştığına göre olaya çok da profesyonel bakmıyor büyük olasılıkla."
demişsiniz yazınızda, ben buna kesinlikle katılmıyorum. Freelance çalışan o kadar profesyonel arkdaşlar var ki böyle söylemek onlara haksızlık olur bence…
kolay gelsin
Ben freelance işi yapan profesyonel değil demiyorum, projeyi programcıya yaptıran kişi veya kurum için bu ifadeyi kullandım.
Profesyonel anlamda gerçekleştirilen projelerde, işi yaptıran şirket veya kişi projenin arkasında bir kurumun olmasını, kurumun sorumlulukları almasını bekler. Gecikme, taahhüt edilen işlerin yapılmaması, projenin patlaması gibi risklerin belirli yükümlülükler altında iki tarafın mütabık olacağı şekilde belirlenmesini, imzalanmasını bekler. Dolayısıyla bu tip amaçlar gütmeyen, projeyi yapanın bir şirket yerine birey olmasını tercih eden bir kurum bence olaya çok da profesyonel bakmıyordur. Projeyi yapan kişi çok profesyonel birisi dahi olabilir.
Ahmet Bütün e katılıyorum.
Özellikle Türkiye de yazılım firmalarına freelance çalışanlardan daha az güvenildiği kanaatindeyim. Bir firma kurup projeleri eline yüzüne bulaştıran bir çok kişi var. Bu da piyasa da sağlıksız beklentilere neden oluyor. Projeyi yarım bırakıp izini yok ettirmiş kişiler o kadar çok ki. Bunların bıraktığı olumsuz imaj bize yansıyor.
Tüm bunlar bir yana diğer taraftan az fiyat verip projeyi bitirememektense makul fiyat verip projeyi referanslarınıza eklemek iki taraf için iyidir.
Vereceğiniz fiyatlarda müşteri fiyatınızı yüksek bulur ise karşısına nedenlerini tek tek koymalısınız. Biz yazılımcıların özel yazılımlara dair verdiği sabit bir örnek vardır. "150 TL ye Takım Elbise ama üzerinize tam oturmaz. Terziye gider omuz genişliğinize boyunuza ve kilonuza göre takım elbise yaptırırsınız. Bunun maliyeti 750 yi geçer".
Bu arada unutmayın. Size gelen müşteri ne kadar söylese de muhakkak surette işin fiyat aralıklarıyla ilgili bilgisi vardır. Bu işi bir yazılım şirketine yaptırırsa 18.000$ olduğunu size yaptırırsa 7500$ olacağını kendi zaten belirlemiştir. İlle de size dönüp 750 $ olmaz mı derse küfür serbesttir.
Merhaba,
Freelance yapilan projelerde karsilikli guveni saglamak adina yapilacak bir sozlesme ne kadar gecerlidir? Ornegin gizlilik sozlesmesi ve isin suresini ve odeme sartlarini bildiren bir sozlesme olabilir. Ben maliyetler acisindan her ne kadar freelance bir yazilim projesi yaptirtmak istesem de guvene dayali bir iliskiden cekindigim icin su zamana kadar buna yanasmadim. Sizin bu konuda gorusunuz nedir?
Sözleşme konusu ne kadar geçerlidir bilemiyorum, bilhassa işin hukuki boyutu konusunda fikrim yok. Ama ciddi meblalar üzerinden iş yapacaksanız, bir avukata sormakta fayda var sözleşmelerle ilgili detayları.
Diğer yandan güvenmek, güvenip bir işi teslim etmek biraz cesaret işi. Aslında bu tip durumlarda kişiden yaptığı iş örneklerini istemek ve incelemek, hatta iş yaptığı kişilere başvurup onlardan bilgi almak iyi olabilir. Diğer yandan yazılım üreten kurumlara ne kadar güvenilir, o da ayrı bir tartışma konusu tabi ki
Freelance çalışan firmaların profesyonel firmalar olmadığı tezine katılmıyorum. Tanıdığım yazılımcılar var,TRT ve Mavi Jeans gibi yerlere freelance işler yapan. Ama büyük bütceli işler dediğiniz gibi,freelance yaptırılması risk teşkil ettiğinden genelde kurumsal destekli yerlere yaptırılır.
Güzel yazın için teşekkürler
@serdar Freelance çalışan firma mı Ee o zaman freelance olmuyor ki zaten, adı üstünde firma, projenin ardında bir kurum oluyor. Ben bireysel olarak yapılan freelance projelerden bahsetmiştim aslında. 1 kişilik, bilemedim 2 kişilik küçük bir ekip tarafından yapılan işler.
Uzun zamandır merak ettiğim bir konuydu. Ben de freelance çalışma tipini tercih edenlerdenim ve bu bilgiler freelance çalışanlara gerçekten yol gösterici nitelikte. Teşekkür ederim.
Esasında serbest çalışan yazılımcıları iki profil olarak ayırmak gerekiyor.
1) Hiç bir şirkete bağlı olmayıp, tam zamanlı olarak iş üstlenenler. Bu arkadaşlar daha profesyonelden ziyade daha ciddi olanlardır. Doğal olarak, müşteri profilleri de buna göre olacaktır. Tüzel bir varlık olarak var olmasa da belki, tek kişilik bir firma gibi bile düşünülebilir.
2) Gündüzleri düzenli mesaisi olan ve boş zamanlarında ek getiri olarak iş üstlenenler. Bu profil de yazıda bahsedilen arkadaşlar gibi geliyor kulağıma.
Zaten genel olarak 2nci profil hakkında bir yazı olmuş ki bence bir çok noktada 1nci profilin de kulağını çınlatır.
Çok güzel bir yazı olmuş, eline sağlık.
Aynen Kutlu hocam, dediğin gibi 2. profildeki kişilere daha çok hitap eden bir yazı. Ama yine dediğin gibi birçok noktada da 1. profildeki kişilere ücretlendirme konusunda çok yardımcı olabilir. Zira bugüne kadar 1. profilden en az 4-5 kişiden teşekkür aldım bu yazı ile ilgili
Proje başarısı, fiyatı, yazanın yazdıranın kalitesini bilmem.
Müşteriye şu altın soru sorulmalı:”Neden piyasadaki var olan programı kullanmıyor?” gelecek cevap analizi, müşteri profilini,projenin fiyatını, yakalaşık gün sayısını ve diğer birçok etkeni büyük oranda ortaya çıkaracaktır.
Merhabalar,
Yazı güzel olmuş ancak, bir işin tamamlanması saat olarak değil de proje zorluğu olarak değerlendirilmeli. Yani şu kadar saat çalıştım saatim 2.5TL demek bence yanlış bir durum. Çünkü Belki ilk 1 saat çok rahat basit geçecek ama sonraki 2-3 saat zorlayıcı mantık gerektiren kafa yoran şeyler olacak. İkisinin ücreti eşit olmamalı. O yüzden projeye genel olarak bakılıp, neler yapılacağı detaylıca çizildikten sonra kişi emeğinin hakkını istemelidir. Faturalandırma olsa da olmasa da bir standardım olsun demek gereksiz bir şey gibi geliyor.
İyi bloglar…
ya bir freelancer bana bu denklemi sundu hayatımda okuduğum ben çakalım demenin en saçma yolu.
ya arkadaş sen iş yerinde kaç para maaş alıyorsun?
Olası riskler için belirleyeceğiniz ek ücret?
yıpranma payı, elektrik, su, telefon, kira, vergi, e risk payı var.
iş verenin bu tür masraflarını formüle et bakalım umut.
Kime göre neye göre saçma, afedersiniz ama çok bodoslama bir yorum olmuş sizin ki! Somut bir kötü yanını söyleyin de bilelim. Risk nedir, risk şudur; kendini bilmez müşteri vardır şunu şunu istiyorum der, iki günde bir isteklerini değiştirir. Yeni taleplerle gelir, sürekli yapılan işi beğenmez vs. vs. Söylediğim durum risklerden sadece biridir, böyle kendini bilmez adamlarla karşılaşınca risk faktörünü göze alıp ben bu işi normalde 100 saatte bitiririm ama bu adam ne istediğinden emin değil, kesin bana 140 saatlik iş çıkarır deyip ona göre fiyat belirlemektir. Babası değil ki 40 saat bedava iş yapsın müşteriye, emeğe saygı duymak gerekir.
Buradaki fiyatlandırma insaflı bile, siz fiyatlandırma görmemişsiniz. 2 tane web sitesi yapan junior adamlara iş yaptırırsanız size 2000 TL’lik iş için 500 TL fatura çıkarırlar, ama sonra da ben nereden bulaştım bu işe dedirtirler. Ben böyle konuşan çok kişi gördüm, 1 sene sonra aynı kişiyi gördüğümde ise hep nereden bulaştık bu işe derler. Umarım siz demezsiniz, derseniz de beni bu yazıyı hatırlarsınız artık
gerçekten çok güzel bir derleme olmuş hocam.
Kısaca adamına göre iş yapın.
Ben freelance calisan yazilimciyim.
Makaleye baştan sona katiliyorum.
Eger siz yaptiginiz işin hakkini alamiyorsaniz birakin o işi hic yapmayin.her freelance ve her firma kaliteli calişacak diye bir sey yok.ben ne firmalar gordum iki satir kodu bile dogru yazamiyan.
Suana kadar yurtici yurtdisi bir cok iş yaptim.ancak verdigim fiyat tek ve pazarliksiz oldu.ya evet yada hayir.Ben bu işi annemin karninda ogrenmedim.bilgisayardan gozlerimi bozdum.tam 6 yildir bu işi yapiyorum.tum işlerimde karsi tarafi memnun etmişimdir.yukarda gozlerimin bilgisayardan bozuldugunu yazmiştim.şimdi soruyorum size gozlerinizden degerli ne olabilirki?
Bu makaleyi yazan ugur arkadsima sonsuz teşekkur ederim.
Yıllardır freelance olarak çalışan arkadaşlardan yorumlar almak güzel, teşekkür ederim.
Selamlar ,
Karşı gruptan biri olarak yorumlarınızı dikkatlice okudum . Bu işi gerçekten hakkı ile yapan ( yani eser üreten) arkadaşların hakları konusunda dikkatli olması gerekli . Ancak işin diğer tarafında benim gibi Web projelerini hayata geçirmek isteyen yatırımcı grupları , malasef algoritmasına kadar açıkladıkları program projelerini yapacak başarılı yazılımcılar bulması da kolay değil. Bazen bazı yazılımcı arkadaşlar işi öylesine uzatıyorki , işin sonuna doğru ne yapmak istediğimi unutuyorum . Doğrusu sırf bu sebepten , yazılım konusunda kendimi geliştirme kararı aldım . Bazen yapmak anlatmaktan çok daha kolay olabiliyor . Özellikle Uğur hocamın anlatımları benim gibi bir inşaat mühendisine dahi bir şeyler öğretiyor ise işin uzmanlarının aldıklarının daha fazla yararlandığına eminim . Sonuç olarak freelance çalışan arkadaşlarımızın şu hususu dikkate alması gerekli ; söylenen yada konuşulan , planlanan zamanda teslim ediliyormu ; bedeli ödenen programın açık kaynak kodları ile teslimi doğru yapılıyormu ,ve freelance tarafı olarak , kaynak kodlarından benzer proje türetilmesi hakkınızı koruyabiliyormusunuz . Sözleşmeler çift taraflıdır . Eğer üretilen gerçekten bir eser ise , fikir hakkı işverene , proje ise yazana aittir . Bu hukuk bir şekilde karşılıklı korunabilirse , bu alanda gelişme sağlanır diye düşünüyorum .
Bu arada uzun soluklu çalışabileceğim tam zamanlı arkadaşlar arıyorum .
ücret tatminkardır demek istemem. tamamen tatminkar proje üretilmesine bağlıdır .
Tamamı ile katılıyorum sana.
kesinlikle haklısınız.
Ben bir marketplace yazılımı için freelancer arıyorum fakat 1. profildeki yazılımcıları bulmak bu kadar mı zor olur. Referans olarak alabileceğimiz bir liste var mıdır? Veya önerebileceğiniz 1.profildeki yazılımcılar varsa mail gönderebilirseniz sevinirim.
Ne zamandır aradığım bir sorunun cevabını vermişsiniz.Teşekkür ederim.
Hocam bundan 2-3 ay öncesine kadar çalıştığım kişi bahsettiğiniz şeyleri birebir yaşattı bana! Şöyle ki: Müşterim tornacı ve 63 yaşında, bilgisayarı bomba diye emniyete götürecek cinsten ve sürekli bir şeyler istiyor benden bahsettiklerinin üzerine sürekli farklı şeyler ekliyor. Çeliştik, tatsızlık oldu en sonunda çok kötü patladım küfür etmeye kadar.
Diyeceğim şu bahsettiğiniz ilk konu; proje sınırlandırması gerçekten çok çok önemli. Freelancer arkadaşlar muhakkak dikkat etmeli. Bahsettiğim durumu üniversite 2. sınıftayken başıma geldiğini ve bu adamla uğraşmak zorunda kaldığım için DGS sınavına yeterince çalışamayıp kazanamadığımı da eklemek isterim
Programcı arakdaşları için iyi bir hesap çıkartmaz yazısı olmuş. Teşekkürler.
Ücret belirleme modeliniz matematiksel olarak dengeli görünüyor. Ancak şu bir gerçek ki işverenlerin bir bölümü talep yönetimi konusunda sıkıntılar yaşıyor. Sabırsızlıkla birleşince kaliteli ürün yerine en hızlı biten ürün ön plana çıkıyor. Bir toprak parçasının dahi verimli hale getirilmesi çeşitli prosedürler gerektiriyorken yazılım üretiminde de daha çok kafa yorulması ve metodolojilerin incelenip uygulanması azami önem taşıyor.
Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık
Bence bu makalede müşteri ne istediğini bilmiyor konusunda yanılıyorsun. Genellikle yurt dışında Freelance çalışanlar yanlızca Proje Bazlı çalıştıklarından, senin “müşteri ne istediğini bilmiyor” yanlış bir beyan dır.
Ve aman diyeyim, bilişim teknolojilerinden anlamayan ve bu işe bilgisayara işletim sistemi kurmakla eşdeğer bakan tipteki müşterilerden olabildiğince uzak durun!
hocam şu dediğiniz cümle çok güzel yalnız malesef freelance iş yaptırmak isteyenlerin %90 ı bu kafada insanlar oluyor en azından bana denk gelenler öyle bilmiyorum.Hiç unutmam adam n11.com tarzı bir site isteyip bütçe olarak 2.000 TL’m falan var demişti.
Esnaf kafasında insanlar çok var piyasada o yüzden freelance iş alamıyoruz hep çok geliyo rakamlar adamlara çünkü işi çok basit görüyolar.bide şu kafelere kadar düşen “300 tl ye site yapılır” falan tarzı saçmalıklar yüzünden iyice basit görülür oldu.
Ustad yillardir Turkyie de ki forumlar olsun diger hizmet siteleri olsun takipe ederim bazen bir proje icin fiyat teklifi alirim biri cikar 1000 tl der digeri cikar 10000 tl der 70 80 000 TL kadar yolu oluyor ama freelancer uzerinden yada diger yabanci siteler uzerinden ayni projeyi verince isi bilen yazilimcilar uc asagi bes yukari hemen hemen ayni teklifi yapiyorlar adamlarda portfolio var bizim yazilimcidan referans istedinmi basit acik kaynak eticaret sistemleri wp temalar vs yolluyor sitesine bakiyorsun 20 000 TL teklif veren adamin lorem ipsum blabla bu arada onlarca kez is basi odeme yapip rezil oldugumuz da yanina kar onu hic soylemiyorum bile Turkiye de freelancer calisan arkadaslarda is ahlaki buyuk sorun isini hakki ile yapanlari tenzih ederim. ama artik Turkiyeden yazilmcilar ile sadece ufak tefek kafa agritmayacak basit isler icin calisiyorum.
Hocam elinize sağlık güzel makale olmuş, okuma fırsatını ancak yakaladım. Benim başka bir sorum olacak bu freelance işleri için upwork tarzı siteler ne kadar mantıklı veya avatajlı. Henüz freelance iş hiç yapmadım ama önümüzdeki günlerde upwork gibi siteler aracılığı ile bu işe girmek istiyorum. Konu ile tecrübesi olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
Açıkcası bu tarz siteler üzerinde hiç çalışmam olmadığı gibi çevremden de bu sitelerde freelance iş yapan birilerini pek duymadım. Bildiğim kadarıyla bu gibi sitelerde başta Hintliler olmak üzere, düşük gelirle çalışan ülkelerin yazılımcıları çok düşük saat başı ücrete iş yapıyor. Bu da fiyatları ciddi şekilde aşağı çekiyor. Buralarda istenen işlerin teknik gelişim ve deneyim anlamında size katacakları nelerdir, bu konularda ciddi deneyimleri olan birileri umarım çıkar ve değerli yorumlarınız bizlere iletir.http://umutluoglu.com/wp-admin/edit-comments.php#comments-form
benim hesaplamalarıma göre 2.5 ay sürecek bir projede fiyat şu şekilde çııyor.
Aylık maaşım: 4000 tl aylık ortalama 200 saat çalışıyorum. saatlik ücretim 20 tl ye geliyor.
kat sayısını 2.5 olarak belirttim.
Günde 6-7 saat arası bir çalışma dilimim var. Toplamda ortalama 500 saat ediyor.
Projede üzeri kapalı 1-2 madde olduğundan dolayı risk fiyatlandırmasını 1000tl ekliyorum.
Bu hesaplamaya göre;
(20 * 2,5 * 500)+1000 = 26000 tl gibi bir fiyat çıkıyor.
Ben 12 yıldır bu işi yapmaktayım. Hiçbir müşteri 2.5 ayda bitecek bir projeye bu kadar fiyat ödeyeceğini zannetmiyorum açıkçası.
Bence çok yanlış bir hesap yapıyorsunuz, proje 2.5 ayda bitecek diye ve bir işte tam zamanlı çalışıyorken günde 6-7 saat freelance çalışılmaz, çalışılamaz! Freelance çalışıyorsanız 1 günde kaç saat çalışacağınıza müşteri karar veremez, siz karar verirsiniz. Bir işte çalışıyorsanız ben size şöyle bir hesap yapayım:
Öğle yemeği arasıyla birlikte çalışma süreniz: 9 saat
Yolda geçen süre(İstanbul’da yaşamıyorsanız): 1 saat
Uyku: 5-6 saat
Kahvaltı-yemek-dinlenme vs: min. 2 saat
Geriye kalan boş zaman: 6-7 saat
Siz bu şartlarda, bütün özel hayatınızı sıfırlayıp, freelance projeye günde 6-7 saat ayırabiliyorsanız bence 26.000 TL değil, 36.000 TL’yi de hakedersiniz. Ciddiyim, mübalağa falan yapmıyorum.
Müşteriye “bu proje freelance olarak tek adamla 2.5 ayda değil, 5-6 ayda biter” denir ve ona göre de zaten 26.000 TL mantıklı olur. Aynı mantıkla bir işte çalışmayan ve 12-13 saat çalışma zamanı olan biri de 2.5 aylık proje için 26.000 TL ister ve müşteriye yine çok gelir, bütçe müşterinin ağzından çıkan “bu işi şu kadar sürede teslim et” sözüne göre belirlenmez.
Özetle; dediğiniz gibi bir senaryonuz varsa, müşteri 5-6 ayda bitecek ve gerçekten 26.000 TL(belki de daha fazla) maliyeti olan bir işi “tüm boş zamanını bu işe ayır, 2.5 ayda bitir, 2.5 ayda biten işe o kadar para verildiğini nerede görülmüş, al 10 bin TL yeter” diye sizi kullanıyor olabilir. Yapılacak işi, süresini, kendi özel hayatınızı ve sizden neler aldığını yeniden hesaplayın derim. Ne emeğinizi bu kadar ucuza satın, ne de böyle bir işin özel hayatınızı tamamen almasına izin vermeyin.
Güzell
Mantıksal sorunlu bir hesaplama ; freelance iş verdiğimizde dikkat ettiğimiz tek nokta benzer işi içerdeki personel ile ne kadara üretirim (Maaş,ssk,stopaj,yemek,yol vss)
Geliştiricinin hangi saatlerde çalıştığı neden fedakarlık ettiği bizi ilgilendirmez, sonuçta inhouse ile freelance developerın bizce farkı yok, buradaki risk aslında iş verene aittir ve riski yüksektir. Genelde freelance developer yönetmesi zordur ; başı ağrır,sevgilisiyle küsmüştür,keyfi gelmemiştir vss o nedenle risk altında olan firmadır . Bütçe hesabımız ile ilgili olarakta inhouse kaça üretirsek freelance de aynı sürede ve bütçede üretsin isteriz.
“Geliştiricinin hangi saatlerde çalıştığı neden fedakarlık ettiği bizi ilgilendirmez” sözünüz bile olaya insani değil tamamen maddi yaklaşmanın bir göstergesi. Bunu diyen yarın kendi çalışanına da “bu iş bitene kadar mesaidesiniz, gerekirse sabaha kadar çıkmıyoruz” der, sonuçta hangi saatlerde çalıştığı sizi ilgilendirmiyor.
Normal bir personel dahi mesai saati dışında çalışırken kanunen 1.5 katı ila 2 katı arasında ücret alıyorken, freelance çalışan adamın buna almaya hakkı yok yani. Üstelik freelance çalışana ssk, vergi, yol ve yemek de ödemek yok. Ne güzel valla, bir de kırbaç alın elinize tam olsun.
Bu düşünceyle kaliteli ve düzgün çalışan freelance developer bulamazsınız, bulduklarınız da size 2 aylık işi 4 aya teslim eder, sonra inhouse çalışanınız 1 ay o projeyi toplamayla uğraşır. Siz de kârlı çıktığınızı sanıp mutlu mesut hayatınıza devam edersiniz.